Svenska cykeldestinationer-Åre

Åre Bike Park

Vi går rakt på Åre Bike Park som sedan mitten av 90-talet har varit Sveriges största Bike Park. Det riktigt stora genombrottet för Åre som cykeldestination kom 1999 när Mountainbike VM i både DH och XC arrangerades här. Många kanske har sett VHS:en som Funsport skickade ut. Även SVT var där och sände från VM vilket gjorde sporten representerad på ett bra sätt för de som inte hade sett eller kände till terräng cykling sen tidigare.

Idag är Åre som destination väl utbyggd och nu på senaste åren har även Åre Björnen fått stigcykelleder och nya flowleder med start i Björnen. Allt har blivit mycket mer familjärt förpackat och cyklingen har blivit enklare än vad det var tidigare med bara Åre. Man kan i princip ta med hela familjen och fara hit och cykla. Parken passar alla åldrar.

Åre Bike Park Trails Björnen

Björnen är uppdelade på 14 st Trail leder:

Kopparn, Mineralen, Valles gruvgång, Dynamiten, Tändhatten, Stubinen, Graniten, Gnistan, Gruvpumpen, Gröåvägen, Flisan, Teknikbanan, Spettet och Hackan. Utöver cykellederna så finns även en höghöjdsbana. Restaurang och café finns inne på Carins Krog vid Skidcenter. Bästa tiden att åka upp är juli, augusti. Det går att hyra cykel på plats, antingen hos Skistar i Björnen eller på Skidcenter Åre Björnen.

Åre Bike Park

Åre Bike Park är Skandinaviens största Bike Park! 50 kilometer fördelade på 37 leder – 853 fallhöjdsmetrar som mest!

Det finns leder för alla önskemål; 7 gröna, 10 blåa, 10 röda och 10 svarta leder ger ett riktigt bra utbud för de flesta smaker och färdigheter. Våra maskinbyggda leder som slingrar sig ned för berget ger en hissnande magkänsla om man vågar cykla på lite.

Åre Bike Park DH med alla leder

Här är alla leder uppe på berget från de lite enklare till de mest avancerade:

EASY RIDER – BLÅ
5 004 meters ren cykelnjutning genom Åres magnifika högzon, från Kabinbanans toppstation hela vägen ner till Hummeln och Hummelstugan. En bred, maskingrävd led som saknar motstycke i Skandinavien med sina mängder av velodromer och ett rent magiskt flyt. Passar alla nivåer, från världmästare ner till förstagångscyklisten.

RÖDKULLESTIGEN – BLÅ
En medelsvår singletrack som leder över kalfjällets ljung, parallellt med WC-leden till VM-platån.

ORGANIC – BLÅ
Organic knyter ihop Hummelliften berg med platån vid VM8:an berg. En kort rapp liten led med några småhopp.

MÅNSKOGEN – BLÅ
En bred och slät singletrack med velodromkurvor och små hopp som löper från VM-platån ner mot Solstigen. Mängder av sköna kurvor i en minst lika skön miljö. Perfekt led för den medelgoda cyklisten.

GETRAPPET – BLÅ
Fortsättning på Månskogen som börjar vid Solstigen och en av Åreskutans mest populära leder. En slät singletrack med fantastiska kurvor som är enkel att cykla, men svår att cykla riktigt fort på. En utmaning för alla nivåer av cyklister!

ÖRNNÄSTET – BLÅ
En kort och smal led som tar dig från Hummeln ner mot Rydbergs väg. Försök bara att inte bli distraherad av den fantastiska utsikten över dalen när du rundar det lilla huset med samma namn.

RYDBERGS VÄG – BLÅ
Skön och rasande vacker singletrack som bjuder på fjällets luftigaste utsikt där den rundar Örnnästet och leder ner mot WC-leden på ett tekniskt underlag.

LILLA BLÅ – BLÅ
En av Åreskutans populäraste leder, som en snurrig berg-och-dalbana på två hjul. En maskingrävd led med velodromkurvor och alldeles lagom stora hopp – som självklart går att rulla över om man vill det.

KÄLKSPÅRET – BLÅ
Åres klassiska kälkbana lever upp på sommaren och bryggar ihop Flinbanan och Lilla Blå med Fjällängen med en serie sköna högfartskurvor. Du kan även ta vänster vid Hyddan och hoppa dig hela vägen ner till torget längs Bergbanan.

COBRA – BLÅ
En blå, flowig hoppled som passar alla. Från den som cyklar första gångerna till den som är både snabbare och mer erfaren. Cobra är bred, slät och med perfekt doserade velodromkurvor varvas fart och sväng med sköna hopp. Mitt i leden hittar du Åre Bike Parks nya landmärke, bron Snurveln som svänger 360 grader!

1000-METERSLEDEN – RÖD
Den första led på Åreskutan som byggdes för friåkning, snart 20 år senare är den minst lika rolig. En teknisk, stenig, singletrack som sätter ordentligt prov på både linjeval och kurvtagningsförmåga. Men glöm inte att njuta av utsikten på vägen ner.

HJULINGEN – RÖD
En bred, böljande led som tar cyklister från kalfjället ner till VM-platån. Fartfylld, stenig och stundtals tekniskt svår men ändå möjlig att rulla i ett lugnt tempo om du känner för det.

BRÄCKEBÄCKSLEDEN – RÖD
Skandinaviens vackraste singletrack? En böljande stig i perfekt jord som slingrar sig genom en lummig fjällbjörksskog, förbi magiska vattenfall, porlande bäckar och fortsätter i all evighet ända ner till VM8:ans dalstation. 400 fallhöjdsmeter av den finaste cykling som går att finna.

FRENCH CONNECTION – RÖD
En smal och teknisk singletrack som leder från Bräckebäcksledens övre del till Månskogens nedre del.

SHIMANO – RÖD
Åreskutans kanske mest omtalade led, och det av en god anledning! Shimano är en 3 300 meter lång maskingrävd hoppled fullmatad med stora velodromkurvor och ett 50-tal, minst lika stora, hopp. En adrenalinfylld, skrattframkallande resa hela vägen ner till Stjärntorget.

VÄSTRA STJÄRNVÄGEN – RÖD
Smal och härlig singletrack med en skön fartkänsla. Laddad med naturliga hinder som stenar och rötter. Känsla för vägval och fartkontroll premieras högt. Ännu en klassisk Åreled som cyklats sedan tidernas begynnelse.

UFFES – RÖD
Tillägnad Uffe Olofsson som var med och gjorde Åre Bike Park till den cykelpark den är idag. Rolig och utmanande led som har tighta kurvor och sköna små hopp. Insteget som består av ett litet dropp kan vara lite avskräckande till en början men resten är hur fin som helst.

FLINBANAN – RÖD
Åreskutans överlägset mest cyklade led som börjar direkt vid VM6:ans avstigning och slutar nere vid Fjällgården. En böljande maskingrävd hopp-led med massor av hopp och velodromkurvor som lockar fram sköna G-krafter. Namnet skvallrar om känslorna efter ett åk, försök inte ens att hålla tillbaka smilbanden.

KANONRÖRET – RÖD
En kort men utmanande led med uppbyggda wallrides och träbroar.

ÅBC-KICKEN – RÖD
Färden ner mot Stjärntorget och VM6:an avslutas (om du vill) med ett av Åre Bike Parks största hopp. Det finns även en lättare väg runt om du inte är känner för att hoppa stort.

HÄLLRAJD – SVART
En svart expertled som uteslutande går över Åreskutans kala klipphällar i högzon. Fulladdad med naturliga hinder, dropp, branta nerrullningar och stenkistor. Ett smärre helvete för nybörjare, en helvetisk njutning för avancerade cyklister. En tvättäkta Åreklassiker!

SVARTBERGET – SVART
Njut med förstånd, låt inte den förförande utsikten ta fokus från cyklingen. Det här är en stenig och mycket teknisk historia längs den magiskt vackra Svartbergskanten. Vägval och koncentration är allt.

DOWNHILLBANAN – SVART
Åres tävlingsbana för downhill startar uppe på Hummeln med en serie branta svängar i mjuk fjällmylla och fortsätter sedan rakt in i ett mycket tekniskt stenparti.
Det går även bra att kliva på DH-banan från VM6:ans bergsstation och kasta sig rakt in i en smal, snabb och teknisk utmaning som inte släpper sitt tag förrän nere vid Stjärntorget. En av Åres mest utmanande leder. Sverigeeliten kör hela banan på under fyra minuter. Vilken blir din tid?

RYDBERGS DROPP – SVART
En av Åreskutans mest tekniska leder, kort men ruggigt svår. Utgjorde inledningen på Åres VM-bana från 1999 och faktiskt ännu hårdare idag än då. En brant start avslutas med ett dropp ut på Rydbergs väg.

RIPBRANTEN – SVART
Legendomsusad cykelmark som även den är en av få delar som finns kvar av Åres klassiska VM-bana. Fruktansvärt brant, smal, stenig och rejält tekniskt svår singletrack som avslutas vid World Cupliftens toppstation. Kör den och känn dig – med all rätt – som en världsmästare!

NELSON – SVART
En mycket brant och på sina håll extremt teknisk singletrack omgiven av en vacker barrskog. En led som ställer höga krav på både mod, koncentration och teknik. Endast för avancerade åkare, övriga göre sig icke besvär.

TJÄRNIS STIG – SVART
Smal och kurvig singletrack som går från Solstigen och möter upp DH-banan strax ovanför Stjärntorget. Stundtals väldigt brant och fylld med massor av sköna switchbacks som sätter rejält prov på cykeltekniken.

JANNES RYGG – SVART
En kort men mycket brant och rotig led. Tekniskt krävande men bra träning för större utmaningar högre upp på fjället.

SLIPPERY WHEN WET – SVART
En kort men lurig led med ett dropp i mitten. En rolig avslutning ner mot VM6:an.

WHIP IT GOOD – SVART
Hoppet stod klart till 2020 års upplaga av Åre Bike Festival och redan efter ett år är den en klassiker i Åre Bike Park.

Åre Bike Park är öppet från midsommar till Åre höstmarknadshelgen i slutet av september. Välkommen upp i sommar. Uthyrare downhillcyklar:

Åre MTB Center, Hanson Sport/Åre Torg

Åreguiderna, Åre Torg

Åre Bikes, Årevägen

Åre Skidsport, Åre Torg

Info:

Åre Bike Park, Kabinbanevägen 52

Tel: 077-184 00 00

// Peter

Be first to comment