Svenska cykeldestinationer-Lofsdalen

Vi stannar kvar i Jämtland/Härjedalen och tar oss söderut till den lilla byn Lofsdalen med 150 bofasta innevånare. På kort tid har Lofsdalen som skidanläggning blivit en stor året runt destination med fjällcyklingen.

Vi erbjuder en modern och väl underhållen bike park där fokus ligger på familjer, nybörjare och medelgoda åkare. 16 kilometer leder som bjuder på riktigt långa härliga åk. Uppför tar ni er bekvämt och säkert med vår sexstolslift. Det finns alltid personal på plats för att hjälpa er på och av med cyklarna.

Ledkarta Lofsdalen

(GRÖN) Fjälleden 3,5km.

Vi börjar med fjälleden som är en 3,5km lätt led. Fjälleden är en designad led perfekt för nybörjare på hela 3,5 km där styrning och fartkontroll utmanas och utvecklas. Den som är duktig på nedförsbacke kommer att uppskatta de tekniska delarna, medan nybörjaren och barnen kommer att utveckla både styrning och fartkontroll så att de kan ta sig de blåa lederna med lätthet. Här finns inga rötter och stenar som försvårar, bara den breda fina banan som slingrar sig ned från fjällbjörkarnas rike i i den trolska tallskogen. Träbroar leder cyklister över vattendrag och banan saknar hopp och andra svårigheter. Leden går även att cykla med en framdämpad mountainbike med skivbromsar. Fullface-hjälm är inget krav på denna led.

(BLÅ) Skogsleden 3,6km.

De första 1,5 km är till större delen utan kurvor men med flera hopp, dropp, step ups och rullar. Leden är byggd så att det går att rulla över hoppen och leden passar därför hela gänget. Andra halvan blir mer svängig med stora velodromer och träbroar. Utmana dig själv och ta ett av de röda avstickspåren som finns längs med medlemmar. Där finns större hopp och trä-funktioner. Alla cyklister, oavsett åkfärdighet, kommer att hitta sina egna utmaningar och favoritbitar i denna led. Skyddutrustning + fullfacehjälm krävs för denna led.

(BLÅ) Happy MTB 2,4km

Maskinbyggd cykelled. Längd: 2,4 km. Det svänger om den här cykelleden som är Lofsdalens stolthet. Bakom varje krön väntar en ny utmaning. Inspiration har hämtats från de roligaste banorna för downhill i Järvsö och Whistler. Cykla i 42 velodromer, 6 hopp, 3 steg upp / ner och 10 rullar. Första delen är bred och rytmisk med fina velodromer och lättare hopp. Andra delen är betydligt tuffare med snävare velodromer och lite större hopp. Hoppen är byggda så att du kan välja om du cyklar över dem eller vid sidan av. Skyddutrustning + fullfacehjälm krävs för denna led.

(RÖD) Venom 2,2km

Singletrack / maskingrävd led. Längd: 2,2 km. En maskingrävd röd led som går ihop med Viper på flertalet ställen. Leden bjuder därför stor variation medan du enkelt kan växla mellan de två lederna och hitta din egen favoritlinje. Skyddutrustning + fullfacehjälm krävs för denna led. Venom är snabbare än Happy MTB, med både större hopp och större velodromer.

(RÖD) Viper 2,2km

Singletrack / maskingrävd led. Längd: 2,2 km. En maskingrävd singeltrack, flowig med många mindre stendrops och bitvis rätt stökig led. Leden går ihop med Venom på flera ställen, där en stor variation gör att du enkelt kan växla mellan de två lederna och hitta din egen favoritlinje. Skyddutrustning + fullfacehjälm krävs för denna led.

Förutom downhill så har Lofsdalen med omnejd en hel del att erbjuda:

Lofssjön runt 42km. En heldag med cykling utan många höjdmeter men garanterat trötta cykelben. Hela sträckan är lång men det går även att utforska den bästa biten som startar vid Västvallen, perfekt för soliga dagar och picknick.

Startar från valfri plats i Lofsdalen och går runt den vackra Lofssjön. Turen går på alla underlag, börjar på asfalt och fortsätter fram på grusvägar och stigar tillbaka mot Västvallen och vidare mot Lofsdalen by. Packa picknickväskan och förbered er på en heldag med cykling runt Lofssjön. Leden går både på asfalt, breda grusvägar och längs den vackra leden vid Lofssjöns strand. Utloppet på Lofssjön är en perfekt plats för en längre fika, här vid dammluckorna är utsikten väldigt vacker mot fjället Hovärken. Ett tips till er som vill göra en kortare tur är att starta vid Västvallen och cykla en bit längs med stranden, stanna vid något mysigt vindskydd och njut av lugnet som Lofsdalen är känt för. Här kan ni cykla oavsett tidigare erfarenhet och det går jättebra att ta med cykelvagnen. Det finns en del uppförsbackar men inte många.

LOFSDALEN FJÄLLPARK MTB

Lofsdalens nya aktivitetsområde beläget 800 meter över havet har fått namnet Lofsdalen Fjällpark MTB och ska bli just en fjällpark. Parken började byggas 2020 och ska stå klart under hösten 2022. 20 kilometer leder för såväl cykling och vandring. Området ligger mellan fjällen Hovärken och Digervålen och nås antingen från sittliften Lången Express (Lofsdalen Bike Park) eller från spårcentralen vid Hovärksparkeringen/Panorama. Fjällparken är byggd för att hela familjen ska kunna aktiveras – och ha det fantastisk – en hel dag. Lederna ska kunna åkas fram och tillbaka – med pauser i Hjärtat som är rastplatsen med magisk utsikt över fjällvärlden. Här finns det idag två vindskydd för att grillning. 

Lederna som står klart inför sommaren 2021 är den 2,1 kilometer långa tillgänglighetsanpassade led Panoramaleden. En bred multiled som tar alla upp på fjället. Här kan du vandra med barnvagn, rullator och rullstol. Hela leden tar dig upp till hjärtat i fjällparken. Från hjärtat når ni ett myller av leder, vilka vi bygger på löpande under somrarna 2021 och 2022. 

I Lofsdalen Fjällpark MTB är ni välkomna att cykla och vandra fram tills dess att snön kommer. 

Kontakt/Info:

Lofsdalens Fjällanläggningar

www.lofsdalen.com

Högbäcksvägen 3, 840 85, Lofsdalen

0680-413 50

// Peter

Be first to comment