Varför har det svenska herrlandslaget i fotboll upplevt motgångar trots imponerande talang?

Det svenska landslaget i fotboll missar årets VM-turnering i Qatar och trots fina prestationer i EM 2020 har förbundskapten Janne Anderssons landslag tappat formen totalt på sistone. I denna artikel tittar vi närmare på varför det svenska landslaget har en dålig period trots man har en trupp full av talang. 

Svaga insatser

VM i Ryssland 2018 blev en succé för Sverige där man vann gruppen före Tyskland, Mexiko och Sydkorea. I åttondelsfinalen stod Schweiz för motståndet och efter en tuff match drog Sverige det längsta strået efter mål av Leipzig-stjärnan Emil Forsberg. I kvartfinal tog det stopp mot England men trots förlusten var kvartsfinalplatsen den största framgången för ett svenskt landslag sedan VM-bronset 1994. 

Två år efter VM i Ryssland nådde Sverige en återigen en kvartfinal i EM i England där man oturligt förlorade mot Ukraina i slutsekunderna av matchen. Efter dessa två mästerskap trodde många på en ljus framtid för Janne Anderssons lag men tyvärr har laget haft stora svårigheter att prestera. VM-kvalet till Qatar började bra med vinster över Spanien samt Grekland och Sverige var storfavoriter bland etablerade sports betting hemsidor som trodde att Sverige skulle kvalificera sig för mästerskapet. När de sista omgångarna återstod förlorade Sverige alla matcher mot bland annat Grekland, Georgien och Spanien. Förlusterna innebar att man fick möta Polen i ett play-off och efter två avgörande matcher stod det klart att man förlorat med sammanlagt 2-1.

Nya stjärnor

Det svenska landslaget har alltid haft en stark defensiv stomme som stått för stabilitet och trygghet. Trots det inte alltid varit bländande fotboll har Sverige radat upp fina resultat i både kval och mästerskap. När det stod klart att Sverige missade VM i Qatar valde en rad etablerade spelare att sluta i landslaget däribland Sebastian Larsson och Mikael Lustig som båda har över 100 landskamper för blågult. Denna typ av hårdjobbande spelare har Sverige alltid haft och i stället haft svårt att hitta kreativa offensiva spelare, något som inte längre stämmer. 

Alexander Isak och Dejan Kulusevski är två bra exempel på den nya typen av spelare som spelar för svenska landslaget. Den hårt arbetande spelaren saknas numera och har ersatts med offensiva stjärnor. Både Isak och Kulusevski spelar i Premier League i Newcastle respektive Tottenham. Isak startade sin karriär i AIK för att sedan bli såld för 90 miljoner till Borussia Dortmund, allsvenskans dyraste övergång någonsin. Efter några tuffa år i den tyska ligan blev Isak såld till Real Sociedad där han gjorde succé. Isaks insatser på fotbollsplanen i Spanien gick inte omärkt förbi eftersom Newcastle valde att köpa svenskan inför årets säsong i Premier League. 

Svenskan köptes för hisnande 750 miljoner svenska kronor, den dyraste övergången någonsin för en svensk spelare. Man kan konstatera att Sverige har ett flertal nya stjärnor som har stor potential att göra fina insatser för nationen och därmed återigen ta Sverige till nya mästerskap.

En rik fotbollshistoria 

Sverige har en rik fotbollshistoria som sträcker sig bak till slutet av 1800-talet då sporten kom till landet. Fotboll spreds i landet genom engelska sjömän som introducerade fotboll för svenskarna. Till en början spelades fotboll endast på universiteten för att sedan tas upp av det Svenska Fotbollsförbundet i början av 1900-talet. Sverige har haft stora framgångar genom åren där VM-silvret 1958 förblir den största framgången. 

År 1994 är annars den insats som ligger många svenskar närmast om hjärtat då Sverige oväntat tog sig hela vägen fram till en semifinal mot Brasilien. Semifinalen förlorades med 1-0 men bronsmatchen mot Bulgarien vann Sverige med imponerande 4-0. Turneringen gjorde många svenska spelare till hjältar för det svenska folket däribland Martin Dahlin och Kennet Andersson som gjorde 9 mål tillsammans under turneringen. En annan spelare som briljerade under VM 94 var Tomas Brolin, som på den tiden spelade i Parma, vars insatser ledde till en uttagning i världslaget, den enda svensken som fått denna ära.  

Be first to comment