Varför föredrar många att engagera sig i flera sporter samtidigt idag?

Sport och fysisk aktivitet har ett flertal positiva effekter som bidrar till ett ökat välbefinnande. Utbudet av sporter är större än någonsin och i denna artikel tittar vi närmare på varför många väljer att engagera sig i flera sporter samtidigt. 

Sportens utveckling

Svensk idrott är enligt Riksidrottsförbundet en stark positiv kraft i samhället som bidrar till samhällsnytta via gemenskap, hälsa och integration med mera. Svensk idrott består idag av över 3 miljoner medlemmar i över 20 000 ideella föreningar. Idrotten i Sverige har förvandlats från att vara en idrott med amatörideal där professionell idrott inte var tillåten fram till 1967 till att inneha kommersiella aktörer som en stor bidragande orsak till idrottens framgång. 

Det gäller att skilja på breddidrott och elitidrott. Inom elitidrott vill man ha resultat och för att nå bästa möjliga resultat krävs stora ekonomiska resurser för att förutsättningar ska vara optimala. Dagens kommersiella aktörer är ofta sponsorer eller bettingbolag. Bettingbolagen har vuxit fram som en stor aktör inom idrottsvärlden i takt med digitaliseringen av samhället. 

Nuförtiden kan människor ta upp mobiltelefonen och ta del av spelbolagens främsta betting strategies via mobilapplikationen eller moderna hemsidor som guidar dig rätt när du ska betta på ditt favoritlag. Idrotten har blivit ”big business” där spelare och förbund tjänar stora pengar tack vare den enorma efterfrågan som finns från den moderna sportkonsumenten. 

Fördelar med att utöva många sporter 

Sport spelar en stor roll i människor utveckling och många anser att det är en bra fostran i lagarbete, kommunikation och hårt arbete. Sport kan även vara vägen ut ur fattigdom för många människor runt om i världen. Att vara duktig i en sport kan innebära stor rikedom och därför visar studier att många satsar hårt på en enskild sport. 

Fördelarna med att utöva många sporter är många. Att utöva olika sporter innebär att man tränar olika typer av muskler och egenskaper, som båda kan vara fördelaktiga i framtiden. Att enbart spela en sport kan enligt experterna vara krävande för kroppen och därmed kan flera sporter innebära en mindre belastning för kroppen och därmed färre skador. Fotboll kräver långa löpningar och snabba vändningar medan en sport som golf kräver fokus och koncentration. Därmed skulle experter kalla dessa två sporter en perfekt kombination för att undvika slitage på musklerna samtidigt som sporternas egenskaper kompletterar varandra bra. 

Sveriges populäraste sporter att utöva 

Bland män är fotboll mest populärt både i form av åskådning och utövning då över 500 000 män utövar sporten, vilket motsvarar 12 % av landets befolkning. Tvåa på listan är golf med cirka 450 000 medlemmar runt om i landet. Trea på listan kommer innebandy med nära 300 000 utövare. Innebandy tros komma från USA från början och gick då under namnet floorhockey. Sporten utvecklades dock i Sverige under 1960-talet och växte fort till att bli en av landets största sporter. 

Bland kvinnor är gymnastik den största sporten med runt 265 000 utövare i Sverige. Det finns ungefär 1000 gymnastikföreningar i landet som sysslar med både breddidrott och elitsatsning. Sporten är populär bland alla grupper i samhället och är ett bra komplement till andra sporter då gymnastik kräver en kombination av styrka, kroppskontroll och flexibilitet. Gymnastik rankas som en av de äldsta organiserade sporterna i Sverige då familjen Ling införde en viss typ av vardagsgymnastik till den svenska befolkningen under tidigt 1900-tal. 

Sammanfattning

Man kan konstatera att det finns många skäl till att alla människor bör motionera eller idrotta. Fysisk aktivitet har en positiv påverkan på både kropp och själ och kan förebygga sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och bidra till välbefinnande. Det finns trender som visar att allt fler väljer att satsa på en enskild sport men forskning visar att det finns en rad fördelar med att utöva ett flertal sporter samtidigt. Att enbart spela en sport sliter på kroppen då ofta samma rörelser utförs och att kombinera sporter som fokuserar på olika muskler och sinnen kan vara fördelaktigt för utvecklingen. 

Be first to comment